Συμβουλές για να σχεδιάσετε τον προϋπολογισμό σας

Στόχος είναι να σχεδιάσετε το μηνιαίο προϋπολογισμό σας όπως αυτός ταιριάζει σε εσάς και στον τρόπο ζωής σας.

Για να κάνετε ένα αποτελεσματικό πλάνο προϋπολογισμού, είναι καλό να ετοιμάσετε μία όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική κατάσταση με τα σταθερά εισοδήματα και έξοδα που έχετε κάθε μήνα.

Με αυτόν τον τρόπο, θα αντιληφθείτε πού ξοδεύετε τα χρήματά σας και πόσα σας μένουν εφόσον πληρώσετε όλους σας τους λογαριασμούς (όπως τηλέφωνο, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό) και τις δόσεις των δανείων σας.

Αυτή είναι η αρχή όχι μόνο για να αποταμιεύσετε χρήματα, αλλά και για να δειτε την οικονομική σας κατάσταση, ώστε να πάρετε αποφάσεις που μπορούν να βελτιώσουν τα οικονομικά σας.

Υπολογείστε εύκολα τον προϋπολογισμό σας με τον ειδικό μας υπολογιστή.

 

Διαχωρείστε τα έξοδά σας σε κατηγορίες

Αρχικά καταγράφετε τα μηνιαία έσοδά σας όπως μισθός, ενοίκια κτλ. Έπειτα καταγράφετε τα απαραίτητα έξοδα διαβίωσης. Αυτά συμπεριλαμβάνουν υποχρεωτικά, καθημερινά και περιστασιακά έξοδα. Γι' αυτό θα σας βοηθήσει η κατάσταση λογαριασμού του τρεχούμενου σας.

Υποχρεωτικά έξοδα

Υποχρεωτικά έξοδα είναι οι μηνιαίες δόσεις που οφείλετε να καταβάλλετε για:

  •  στεγαστικές ανάγκες όπως μηνιαία δόση έναντι του στεγαστικού σας δανείου για ιδιοκατοίκηση ή του στεγαστικού σας δανείου για εξοχικό ή για ενοίκιο
  •  άλλα αναγκαία έξοδα, όπως για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, τηλεφώνου
  •  πληρωμή φόρου εισοδήματος, σκυβάλων, άσκησης επαγγέλματος καθώς και κοινωνικών ασφαλίσεων
  •  ασφάλιστρα για ασφάλειες οικίας, αυτοκινήτου, ζωής, ιατροφαρμακευτικής κάλυψης κτλ.
  •  άδεια κυκλοφορίας αυτοκίνητου
  •  δίδακτρα σχολείων των παιδιών σας κτλ.

Κάποια από τα πιο πάνω έξοδα πληρώνονται κάθε δύο μήνες ή μία φορά τον χρόνο. Στο προϋπολογισμό σας, τα έξοδα υπολογίζονται σε μηνιαία βάση (π.χ. ασφάλεια οικίας 600 ευρώ τον χρόνο, άρα 50 ευρώ τον μήνα).

Τα πιο πάνω έξοδα είναι σημαντικό να καταβάλλονται χωρίς καθυστέρηση. Η μη πληρωμή τους θα έχει σοβαρές συνέπειες στο προϋπολογισμό σας.

Καθημερινά έξοδα

Αυτή η λίστα πρέπει να περιλαμβάνει ο,τιδήποτε ξοδεύετε κατά την διάρκεια του μήνα (από έξοδα υπεραγοράς μέχρι βενζίνη). Προσπαθείστε να διατηρείτε ένα ημερολόγιο καταγράφοντας κάθε μήνα τα έξοδα σας. Με αυτόν τον τρόπο θα αντιληφθείτε καλύτερα που ξοδεύετε περισσότερο.

Μην ξεχνάτε να συμπεριλάβετε όλα όσα ξοδεύετε. Αυτές φαινομενικά είναι μικρές καθημερινές αγορές που όταν όμως τις υπολογίσετε θα μπορείτε να τις ρυθμίσετε καλύτερα.

Περιστασιακά έξοδα

Αυτά τα έξοδα επηρεάζουν σημαντικά τον προϋπολογισμό σας. Εδώ, περιλαμβάνετε τα χρήματα που ξοδεύετε π.χ. για δώρα Χριστουγέννων ή γενεθλίων, παιδικά πάρτι, έξοδα διακοπών και αγορές ρούχων.

 

Θέσετε "στόχο βελτίωσης" του προϋπολογισμού σας

Μελετώντας τα πιο πάνω μπορείτε να θέσετε τον στόχο βελτίωσης του προϋπολογισμού σας, δηλαδή ποιο ποσό θα αποταμιεύσετε από τα υποχρεωτικά, καθημερινά ή περιστασιακά σας έξοδα.

Παράλληλα, μπορείτε να συζητήσετε με τον προσωπικό σας τραπεζίτη το άνοιγμα ενός αποταμιευτικού λογαριασμού που θα διευκολύνει την επίτευξη του στόχου αυτού. Έχουμε στη διάθεσή σας διάφορους αποταμιευτικούς λογαριασμούς, ένας εκ των οποίων θα αρμόζει σε εσάς. Για να μάθετε περισσότερα για τις καταθετικές μας πολυεπιλογές πιέστε εδώ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ 800 00 800 / (+357) 2212 8000 EMAIL