Η νέα Τράπεζα Κύπρου

2 χρόνια μετά 

 

Πριν από δύο χρόνια άλλαξαν πολλά στην Κύπρο.

Μια συστηµική τράπεζα αφέθηκε να καταρρεύσει. Οι καταθέτες κουρεύτηκαν µε µια απόφαση που στην Ευρώπη ήταν άνευ προηγουµένου. Το οικονοµικό αυτό πείραµα πλήγωσε την οικονοµία και ολόκληρο τον κυπριακό λαό.

Είδαµε τις οικονοµίες µιας ζωής, αλλά και τις ελπίδες µας, να τραυµατίζονται. Βρεθήκαµε µπροστά σ’ ένα ζοφερό µέλλον.

Το τραπεζικό σύστηµα ήταν µέρος αυτής της κατάρρευσης. Θα ήταν ανούσιο ν’ απευθυνθούµε σ΄εσάς µε άλλη µια συγγνώµη: Η Τράπεζα Κύπρου κοιτάζει πια µόνο µπροστά, ακολουθώντας  µια πορεία που να δικαιώνει τις επιθυµίες και τις ελπίδες όλων των κυπρίων.

Μετά τα γεγονότα του Μάρτη 2013 σηκώσαµε τα µανίκια και προχωρήσαµε στην αναδόµηση της τράπεζας. Με µια νέα ηγεσία στο τιµόνι, εκκινήσαµε ξανά µε ένα φιλόδοξο πρόγραµµα ανάκαµψης.

Ολοκληρώσαµε σε χρόνο ρεκόρ και κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες την απορρόφηση µιας µεγάλης τράπεζας που κατέρρευσε και των υποχρεώσεων της.

Υλοποιήσαµε, έτσι, επιτυχώς αποφάσεις που ήταν πέρα από το δικό µας έλεγχο.

Αλλάξαµε όπου έπρεπε τη διευθυντική δοµή της τράπεζας.

Προσεγγίσαµε µερικούς από τους πιο απαιτητικούς επενδυτές στον κόσµο και τους πείσαµε για το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης, τις προθέσεις και τις προοπτικές της τράπεζας. Καταφέραµε έτσι να φέρουµε στην Κύπρο την µεγαλύτερη Άµεση Ξένη Επένδυση στην ιστορία της χώρας µας, παρά τις ιδιαίτερες και δύσκολες συνθήκες, τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς.

Το νέο µας Διοικητικό Συµβούλιο και η διεύθυνση είναι πλέον στελεχωµένα µε επιχειρηµατίες που έχουν την εµπειρία, την γνώση και την αποφασιστικότητα που απαιτείται για να ανεβάσουν την Τράπεζα Κύπρου σε νέο επίπεδο. Η τράπεζα πλέον ανήκει στους καταθέτες που την διέσωσαν και στους επενδυτές που την πίστεψαν και στήριξαν την Κύπρο. 

Πρέπει ακόµα να γίνουν πολλά. Η τράπεζα ανακάµπτει τάχιστα και σύµφωνα µε το πλάνο µας. Είµαστε οι ηγέτες στην αγορά και ξέρουµε πως είµαστε ένας από τους κεντρικούς ιστούς της κυπριακής οικονοµίας και της κυπριακής κοινωνίας.

Δεν αντιλαµβανόµαστε, όµως, αυτή την ισχύ και τον ηγετικό ρόλο, ούτε ως δικαίωµά µας, ούτε ως προνόµιο. Αυτός ο ρόλος µας βαραίνει µε µια µεγάλη υποχρέωση προς τον λαό της Κύπρου. Αναλαµβάνουµε αυτή την ευθύνη µε απόλυτη σοβαρότητα.

Η νέα Τράπεζα Κύπρου ξέρει πως τίποτε δεν µπορεί -και δεν πρέπει- να θεωρείται πλέον δεδοµένο. Ξέρουµε πως αισθάνεστε απογοήτευση και πως οι απαιτήσεις σας είναι ψηλά. Ξέρουµε ακόµα πως έχουµε πολλά περιθώρια βελτίωσης. Κοιτάζουµε όµως µπροστά.

Ξέρουµε πως, βήµα-βήµα, κάθε µέρα, πρέπει να συνεχίσουµε να δουλεύουµε σκληρά, όχι µόνο για να  ανακτήσουµε την εµπιστοσύνη σας, αλλά και τον σεβασµό των κυπρίων και πως αυτό µπορεί να γίνει µόνο µε πράξεις, όχι µε λόγια.

Ξέρουµε πως ο πελάτης αξίζει να έχει πλήρη διαφάνεια στις σχέσεις του µε την τράπεζα.

Ξέρουµε πως δεν µπορούµε να σας παραπέµπουµε σε µικρά γράµµατα ή πολύπλοκη γλώσσα για να επεξηγήσουµε τους όρους των συναλλαγών σας µαζί µας.

Ξέρουµε πως, ενώ έχουµε µερικά από τα χαµηλότερα επιτόκια της αγοράς, πρέπει να συνεχίσουµε την προσπάθεια για περαιτέρω µείωση.

Ξέρουµε πως πρέπει να συνεχίσουµε µε τις αναδιαρθρώσεις δανείων ούτως ώστε να στηρίξουµε τους πελάτες µας αλλά και την οικονοµία στο σύνολό της. Πρέπει επίσης να συνεχίσουµε τη διαπραγµάτευση µε τις εποπτικές αρχές µε σκοπό την απλούστευση των διαδικασιών και των εγγράφων που απαιτούνται.

Ξέρουµε πως τα καταστήµατά µας πρέπει να εκσυγχρονιστούν  για να εξυπηρετούµε τους πελάτες µας στις ώρες που αυτοί βολεύονται, καθώς και να αναβαθµίσουµε τις ηλεκτρονικές και διαδικτυακές µας υπηρεσίες για να ικανοποιούµε µε χαµηλό κόστος και άµεσα τις ανάγκες σας.

Έχουµε πλήρη επίγνωση των απαιτήσεων σας από εµάς. Κάθε µέρα, και χωρίς επιστροφή, κινούµαστε προς µια νέα Τράπεζα Κύπρου που θα στηρίξει µια νέα κυπριακή οικονοµία.

Η χώρα µας έχει υποφέρει. Αλλά, οι κύπριοι βλέπουν το µέλλον µε πίστη, ελπίδα και αποφασιστικότητα, κι αυτό είναι εχέγγυο για το µέλλον του τόπου.

Είµαστε αποφασισµένοι να κερδίσουµε ξανά τον σεβασµό των Κυπρίων.

Ξέρουµε πως η πορεία είναι δύσκολη.

Συνεχίζουµε όµως, εµφανώς πιο δυνατοί και προχωρούµε προς το µέλλον µε αποφασιστικότητα αλλά και προσοχή. Η υπόσχεσή µας προς εσάς είναι πως θα εργαστούµε µαζί σας για να φέρουµε στην Κύπρο την ευηµερία που δικαιούται και που αξίζει.

 

Δύο χρόνια µετά, είµαστε εδώ. Κοιτάζουµε µπροστά, χωρίς να ξεχνάµε ό,τι έγινε. Κτίζουµε µια νέα Τράπεζα Κύπρου, για να στηρίζει µια νέα Κύπρο που θα είναι όλα όσα ονειρευόµαστε. 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ 800 00 800 / (+357) 2212 8000 EMAIL