Οι νέοι της Κύπρου τα είπαν τετ α τετ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Μια πρωτοβουλία της Τράπεζας Κύπρου και του οργανισμού REACTION στο πλαίσιο του κύκλου Debates Νέων

Το δικό τους ραντεβού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη είχαν σήμερα μαθητές Λυκείων και φοιτητές Πανεπιστημίων, στο πλαίσιο του κύκλου των Debates Νέων με προσωπικότητες και θεσμούς, που στηρίζει η Τράπεζα Κύπρου σε συνεργασία με τον οργανισμό REACTION.

Οι νέοι υπέβαλαν ερωτήσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος και κλήθηκε να απαντήσει σε θέματα καίριας σημασίας που αφορούσαν στο κυπριακό πρόβλημα, τις εξελίξεις σε σχέση με την πρόοδο για επίλυσή του αλλά και άλλα θέματα που αφορούν στις συνομιλίες με την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση καθώς, όπως είπε, αφουγκράζεται τη νεολαία, ακούει αυτά που έχουν να του πουν οι νέοι, και πιστεύει σε αυτούς.

Η συζήτηση άρχισε με ερώτημα που αφορά στη δημιουργία πυρηνικού σταθμού στην περιοχή και τις ανησυχίες των νέων για τους κινδύνους που θα προκαλέσει, με τον Πρόεδρο να αναφέρεται στα διαβήματα που γίνονται για να αποτραπεί η απόφαση λειτουργίας του.

Οι νέοι μετέφεραν τις ανησυχίες τους για την κατάσταση της ανεργίας την οποία έχουν να αντιμετωπίσουν με την επιστροφή από τις σπουδές τους και κάλεσαν τον Πρόεδρο να λάβει μέτρα, ώστε να παραχωρηθούν κίνητρα στους νέους και να μειωθεί η ανεργία.

Το μέλλον του κυπριακού και τα θέματα που αφορούν στην επίλυσή του μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των νέων μας. Ο Πρόεδρος έκανε μια ενημέρωση για τις εξελίξεις σε σχέση με τις συνομιλίες, αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρεμβάλλονται ως εμπόδια στη λύση, τονίζοντας ότι «καταβάλλουμε προσπάθειες με την ελπίδα οι συμπατριώτες μας να κατανοήσουν πως η μη λύση είναι επιζήμια», αναφέροντας ταυτόχρονα ότι επιδιώκεται μια λύση που να σέβεται τις ευρωπαϊκές αρχές και να δίνει προοπτική στους νέους.