Από τον Αυτόματο Ταμία στις υψηλής τεχνολογίας ΑΤΜ

1975, ο χρηματοπιστωτικός τομέας αναλαμβάνει το μεγαλύτερο στοίχημα στην ιστορία του: να στηρίξει την αναμόρφωση της οικονομίας και να οδηγήσει την Κύπρο σε μια άλλη εποχή. Η Τράπεζα Κύπρου διαδραματίζει τον μεγάλο της ρόλο, ως στυλοβάτης της οικονομίας, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

1976, η πορεία της κυπριακής οικονομίας επιτρέπει να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι και η Τράπεζα περνά και πάλι πρώτη το κατώφλι μιας νέας εποχής. Ίσως και να φαντάζει πρωτόγονη για το σήμερα αλλά πρωτοποριακή για το χθες. Μετρητά 24 ώρες το 24ωρο: εισάγοντας το σύστημα του Αυτόματου Ταμία που προσφέρει τις υπηρεσίες του σε οποιαδήποτε ώρα του 24ωρου, χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση για τον πελάτη. Ο πελάτης ανταλλάσσει την κάρτα του και ο Αυτόματος Ταμίας τον εφοδιάζει με ένα φακελάκι που περιέχει 20 κυπριακές λίρες σε μετρητά. Άλλοι καιροί, άλλες συνήθειες. Οι Αυτόματοι Ταμίες εγκαθίστανται αρχικά σε 3 κομβικά καταστήματα της Τράπεζας, στη Λεωφόρο Μακαρίου και στην οδό Διαγόρου στη Λευκωσία και στην οδό Αγίου Ανδρέου στη Λεμεσό.

Η τεχνολογία αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν μπορεί να μείνει πίσω. Η εικοσαετία του 1980 – 2000 αποτελεί ορόσημο για την ανάπτυξη των τεχνολογικών αλλαγών και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το 1979 λειτουργεί το πρώτο κατάστημα Drive – In στη Λεμεσό και το 1996 λειτουργεί η πρώτη Αυτόματη Ταμειακή Μηχανή Drive – In και το πρώτο πλήρως αυτοματοποιημένο κατάστημα 24ωρης εξυπηρέτησης.

Από εκεί και πέρα τα πράγματα ακολουθούν τον ρυθμό της διαδικτυακής τραπεζικής και της επανάστασης στην τεχνολογία.

2017. H Tράπεζα περνά στη νέα εποχή των Αυτόματων Ταμειακών Μηχανών αναβαθμίζοντας το Δίκτυο της με μηχανές τελευταίας υψηλής τεχνολογίας. Οι μηχανές έχουν τοποθετηθεί σε 130 σημεία και διασφαλίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες με ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια και ταχύτητα.

Ταυτόχρονα, όλο το Δίκτυο της Τράπεζας έχει αντικατασταθεί με νέες οθόνες αφής (touch screens) για ευκολότερη και πιο γρήγορη εξυπηρέτηση των πελατών της. Η ασφάλεια των συναλλαγών έχει ενισχυθεί με την ενσωμάτωση νέου λογισμικού και η πιο γρήγορη εξυπηρέτηση των πελατών διασφαλίζεται με τους προηγμένους εσωτερικούς μηχανισμούς που διαθέτουν οι νέες ΑΤΜ.

Παράλληλα, αυτή τη στιγμή η Τράπεζα έχει ήδη προχωρήσει σε πιλοτική εφαρμογή σε 4 σημεία στη Λευκωσία (καταστήματα Αγίου Αντωνίου, Καντάρας, Λατσιών, Λεωφόρο Αθαλάσσας), με ΑΤΜ που παρέχουν την πρόσθετη δυνατότητα στους πελάτες, της μαζικής κατάθεσης επιταγών επιτυγχάνοντας πολύ πιο γρήγορη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση. Με την ολοκλήρωση της πιλοτικής εφαρμογής, ο αριθμός των ΑΤΜ που θα προσφέρουν αυτή την υπηρεσία πρόκειται να αυξηθεί, καλύπτοντας τις ανάγκες των πελατών της Τράπεζας σε όλες τις επαρχίες.

Ειδική αναφορά αξίζει να γίνει σε ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία εξυπηρέτησης του δικτύου ΑΤΜ της Τράπεζας Κύπρου, το ΑΤΜ στην Λεωφόρο Αθαλάσσας το οποίο έχει αναβαθμιστεί ενεργοποιώντας την επιλογή αυτόματης κατάθεσης μετρητών και μαζικής κατάθεσης επιταγών, και το οποίο λόγω του drive-thru, κάνει ευκολότερη την εξυπηρέτηση ατόμων με κινητικές δυσκολίες.

Η Τράπεζα συνεχίζει να ενισχύει το Δίκτυο της με τεχνολογικές καινοτομίες που θέτουν τον πελάτη σε ένα ακόμη πιο φιλικό και οικείο περιβάλλον και παρέχουν έξυπνες τραπεζικές υπηρεσίες και ολοκληρωμένο φάσμα συναλλαγών.