Η ελίτ του επιχειρείν αποκαλύπτει τα μυστικά της

Η Διεύθυνση Μεγάλων Επιχειρήσεων της Τράπεζας Κύπρου παρουσίασε για δεύτερη χρονιά την επιχειρηματική συνάντηση BUSINESS LEADERS SUMMIT 2018

Καταξιωμένοι επιχειρηματίες, στελέχη της ελίτ, των μάνατζερ του επιχειρηματικού κόσμου, μοιράστηκαν με το κοινό της Κύπρου οράματα, μυστικά τους, τρόπους ηγεσίας, θέματα εταιρικής ηθικής καθώς και τις απόψεις τους για τη διακυβέρνηση, την επιχειρηματικότητα και την οικονομία γενικότερα.

Η επιχειρηματική συνάντηση BUSINESS LEADERS SUMMIT 2018 πραγματοποιήθηκε και φέτος για δεύτερη χρονιά, από τη Διεύθυνση Μεγάλων Επιχειρήσεων και σε αυτήν παρουσίασαν τα μυστικά τους στελέχη έξι εκ των μεγαλύτερων επιχειρήσεων του τόπου.

«Δικές μας οι αναγκαίες αποφάσεις»

Σε παρέμβασή του στην εκδήλωση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου κ. Τζον Χούρικαν απευθύνθηκε και πάλι στην εκτελεστική και νομοθετική εξουσία για το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και τις κάλεσε να προχωρήσουν σε αποφάσεις ώστε να επιλυθεί άμεσα το θέμα των κόκκινων δανείων. Ταυτόχρονα έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα για  μεταρρυθμίσεις που θα θωρακίσουν την κυπριακή οικονομία. Δήλωσε χαρακτηριστικά πως «τα ζητήματα θα πρέπει να επιλυθούν σήμερα λαμβάνοντας τις αναγκαίες αποφάσεις και όχι αύριο, διότι ίσως αναγκαστούμε να συμμορφωθούμε με τις αποφάσεις κάποιων άλλων». Ανέφερε πως «μόνο το ένα τρίτο των ΜΕΔ που αφορούν ιδιωτικά δάνεια ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Αφήνουμε το ένα τρίτο τού ενός τρίτου του προβλήματος των ΜΕΔ να τροφοδοτεί ένα υπερπροστατευτισμό σε ολόκληρο το πρόβλημα».

Ο κ. Χούρικαν επιβράβευσε τους Κύπριους επιχειρηματίες για το ρίσκο που πήραν και πέτυχαν και υπογράμμισε πως όλοι θα πρέπει να επικεντρώνονται σε αυτό που αγαπούν.

 

 

«Μην συμβιβάζεστε παρά μόνο με το καλύτερο»

Την εκδήλωση προλόγισε ο Διευθυντής Διεύθυνσης Μεγάλων Επιχειρήσεων της Τράπεζας Κύπρου κ. Πανίκος Νικολάου ο οποίος και κάλεσε τον Κύπριο επιχειρηματία να γίνει ηγέτης και να μην συμβιβάζεται με τίποτε, μόνο με το καλύτερο. «Η  Κύπρος», τόνισε, «χρειάζεται ηγέτες να παίρνουν αποφάσεις».

Επίσης αναφέρθηκε στα μεγάλα θαύματα, της Κύπρου και της Τράπεζας Κύπρου που έγιναν μετά το 2013, ωστόσο επεσήμανε πως δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε στις επιτυχίες μας, φέροντας ως παράδειγμα  μεγάλες επιτυχημένες εταιρείες στο εξωτερικό, όπως η Polaroid και η Kodak, που επαναπαύτηκαν και οδηγήθηκαν σε κλείσιμο.

O Διευθυντής Διεύθυνσης Μεγάλων Επιχειρήσεων είπε πως οι κυπριακές επιχειρήσεις έχουν σημειώσει σημαντικά άλματα συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της Κύπρου ως επιχειρηματικό κέντρο και κέντρο παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών. Κάλεσε τους επιχειρηματίες  και την Πολιτεία να εργαστούν για την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου και την απλοποίηση των διαδικασιών για άσκηση του επιχειρείν. «Πρέπει να συμβάλουμε όλοι», είπε, «ώστε να μειωθεί ο χρόνος απονομής δικαιοσύνης».

 «Μπήκαμε απότομα στα βαθιά»

 Δημήτρης Νικολαΐδης, Joint CEO της  Atlantica Hotels & Resorts, ο οποίος μαζί με τον δίδυμο αδελφό του Βασίλη ανέλαβαν την οικογενειακή επιχείρηση το 1992 σε συνεργασία και με τη στήριξή του πατέρα τους, ξεδίπλωσε τα μυστικά της δικής τους επιτυχίας.  Οι τρεις μαγικές λέξεις του δικού τους success story είναι: αφοσίωση, ποιότητα και καινοτομία.

Κάλεσε τους επιχειρηματίες να διαπραγματευθούν το μέλλον μόνοι τους, αναφερόμενος  στο δικό τους παράδειγμα. «Η διαδοχή ήταν απότομη, ήμασταν 23 χρόνων όταν αναλάβαμε τα ηνία της εταιρείας και με θάρρος και θράσος αποφασίσαμε να κάνουμε την πρώτη επενδυτική επέκταση στην Ελλάδα. Μπήκαμε απότομα στα βαθιά. Όμως, είχαμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, πήραμε ρίσκα, είχαμε τη στήριξη του πατέρα μας και όλων όσοι πίστεψαν σε μας».

 «Ό,τι κάνεις να το αγαπάς»

O Φοίβος Βάκης, Οικονομικός Διευθυντής της Columbia Shipmanagement Ltd, ξεδίπλωσε τις δικές του έγνοιες και τα προβλήματα στον κόσμο του shipping και παρουσίασε την εμπειρία των συγχωνεύσεων με αφορμή τη συγχώνευση Columbia Shipmanagement and Marlow Navigation. Όπως εξήγησε, το δυσκολότερο μέρος μετά από μια συγχώνευση είναι οι διαφορετικές κουλτούρες, η λειτουργία της εταιρείας και ο φόβος του προσωπικού για αλλαγή.

Μιλώντας για τα συστατικά της επιτυχίας τόνισε: « Ό,τι κάνεις, να το αγαπάς, να είσαι ο καλύτερος, να είσαι ένα βήμα μπροστά, να διώχνεις ό,τι δεν σου χρειάζεται, να έχεις μια καλή ομάδα». Ο κ. Βάκης μίλησε για τις έγνοιές του ως οικονομικός διευθυντής μιας εταιρείας του shipping: «24ωρες έχω έγνοιες, έχω συνέχεια στη σκέψη μου κάποιο ατύχημα. Τα άλλα επιλύνονται».

 «Ο επιχειρηματίας πρέπει να παίρνει ρίσκα»

H Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου, Chief Executive Officer της Tototheo Maritime, μίλησε επίσης για τον κόσμο των ναυτιλιακών επιχειρήσεων  και για τις προκλήσεις της ως μάνατζερ: «Είμαι δύσκολη. Μου αρέσει η συνέπεια, η σαφήνεια. Ξέρουν ότι είμαι δίπλα τους, σκληρή αλλά πάντα ανοικτή». «Κανένας επιχειρηματίας δεν πρέπει να φοβάται τίποτε. Πρέπει να παίρνει ρίσκα», είπε χαρακτηριστικά.

Η κα Θεοδοσίου μίλησε για τις εμπειρίες της στον ίδιο επαγγελματικό χώρο με τον σύζυγό της και για το  «Work life balance». «Απαιτούνται θυσίες, ο καθένας να βρει τη δική του συνταγή. Δεν την βρήκα αλλά δεν την αναζητώ κιόλας. Κάνω manage τις προσδοκίες».

 «Να αγαπάτε τη δουλειά σας»

O Δρ. Ανδρέας Πίττας, ιδρυτής και Εκτελεστικός Πρόεδρος της Medochemie Ltd αποκάλυψε ενώπιον των επιχειρηματιών πως όταν ξεκίνησε την Medochemie τον  θεώρησαν τρελό  για την παραγωγή κυπριακών φαρμάκων στην Κύπρο.

«Παρά τις αμφισβητήσεις ορισμένων για την ικανότητα της Κύπρου να παράγει φάρμακα, σήμερα η Κύπρος εξάγει περισσότερα φάρμακα από όσα χρειάζεται ολόκληρη η Κύπρος», τόνισε.

Σχολιάζοντας την οικονομική κρίση ο Δρ. Πίττας ανέφερε πως «δεν υφίσταται οικονομική κρίση αλλά ορισμένα κατάλοιπά της όπως η υψηλή ανεργία η οποία θα αναχαιτιστεί σε τρία με τέσσερα χρόνια». Ωστόσο διευκρίνισε πως υπάρχει έντονη ανησυχία λόγω της μεγάλης αστάθειας στον περιβάλλοντα χώρο.

Ο Δρ. Πίττας κάλεσε τα στελέχη να αγαπούν τη δουλειά τους, να μην επαναπαύονται και να επιδιώκουν να φθάσουν ακόμη ψηλότερα.

 «Έχουμε ιστορία και κουλτούρα»

Ο Henk Deist, Chief Executive Officer της Atterbury Europe BV, αναφέρθηκε στην απόφαση της εταιρείας να επεκταθεί στην Κύπρο και τις ευκαιρίες που προσφέρει το νησί. «Η εταιρεία έχει μια ιστορία, κουλτούρα, στρατηγική, έχουμε αξίες, είμαστε μια ευρωπαϊκή εταιρεία». O κ. Deist αναφέρθηκε επίσης στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν εταιρείες του κλάδου των ακινήτων. Η Atterbury Europe επικεντρώνετα σε επενδύσεις σε shopping centres και σε ευκαιρίες ανάπτυξης στον τομέα του λιανικού εμπορίου στην Ευρώπη. Στην Κύπρο η εταιρεία είναι ο ιδιοκτήτης του The Mall of Cyprus του The Mall of Engomi.

 

«Πρέπει να δουλέψεις σκληρά»

Ο Σταύρος Καραμοντάνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Μ.Μ. Μakronisos Marina Ltd, μοιράστηκε με το κοινό το όραμα του μεγαλόπνοου έργου της Μαρίνας Αγίας Νάπας. Αποκάλυψε τις εμπειρίες του ως νέο στέλεχος ενός γνωστού Ομίλου και τόνισε: «Εγώ μπορεί να έχω αναλάβει τώρα τη γενική διεύθυνση αλλά πάντοτε βρίσκομαι σε συνεργασία με όλους τους διευθυντές. Έχω περάσει από πολλά στάδια και είμαι σε αυτό το πόστο για να διασφαλίζω τα συμφέροντα της εταιρείας. Δεν είναι εύκολο, πρέπει να δουλεύεις πολύ σκληρά, να δέχεσαι συμβουλές, να κάμνεις αυτοκριτική».

Επίσης κάλεσε όλους να καταβάλουν προσπάθειες για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής.

 «Φτάστε τη δική σας κορυφή»

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο Γιώργος Παντελίδης, Συνέταιρος, Επικεφαλής των Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Deloitte, o oποίος  και μίλησε για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. «Πίστη σε μας και τις ικανότητές μας, αυτή τη διαφορά μπορούμε να την πετύχουμε μέσα από αξίες, που μας καθοδηγούν στην καθημερινότητά μας, αξίες που επηρεάζουν την κρίση μας στον χειρισμό διαφόρων θεμάτων».

Όπως είπε «μπορούμε να πετύχουμε να χαράξουμε τη δική μας πορεία, αρκεί να εφαρμόσουμε τις δικές μας αξίες, να δούμε τους καρπούς μας να υλοποιούνται. Έχε πίστη, η θέα είναι από ψηλά, Φτάστε τη δική σας κορυφή, γίνετε η αλλαγή που θέλετε να πετύχετε. Μπορούμε».

Κατά την εκδήλωση προβλήθηκε ταινία με συνεντεύξεις 9 επιχειρηματιών μάνατζερ που μίλησαν για τα επιτεύγματα, τις προκλήσεις για την κορυφή, τα λάθη που έκαναν. Φιλοξενήθηκαν οι:

  • Νικόλαoς      Ζάμπογλου, Ιατρικός Διευθυντής του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου.
  • Έλενα Γαλανού, Business      Development Director της Othon Ghalanos Group.
  • Ντίνος Λευκαρίτης, Executive      Finance Director της Petrolina (Holdings) Public Limited.
         Γιώργος Θεοδότου Διευθύνων Σύμβουλος της Alphamega Hypermarkets.
  • Μενέλαος Σιακόλας Director της      CNS GROUP
  • Έμιλυ Γιολίτη, Συνέταιρος στη      Harneys Aristodemou Loizides Yiolitis LLC.
  • Θάνος Μιχαηλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Thanos Hotels and Resorts.
  • Βάσος Κ. Ηλιάδης, Γενικός Διευθυντής της, VASSOS ELIADES LTD.
  • Εύη Παπαδοπούλου, Διευθύντρια Marketing της KEAN SOFT DRINKS LTD.

H Διεύθυνση Μεγάλων Επιχειρήσεων της Τράπεζας Κύπρου στηρίζει την οικονομία του τόπου και ενισχύει τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες των μεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας. Μέσω της ανταλλαγής γνώσεων, της κατανόησης της μοναδικότητας της κάθε επιχείρησης, και της ικανότητάς της να κινητοποιεί τους κατάλληλους επαγγελματίες, υποστηρίζει την επιτυχία της κάθε εταιρείας, δημιουργώντας μακροχρόνιες σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Πηγή: ΚΥΠΕ & ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ