Στη Μάχη ενάντια στον καρκίνο

Συνέντευξη Μ. Περσιάνη στον Φιλελεύθερο 16/4/2016

 

Η Τράπεζα Κύπρου είναι ο κύριος χορηγός και υποστηρικτής της Πορείας Χριστοδούλας. Πώς μεταφράζεται πρακτικά, αυτή η υποστήριξη;

H Τράπεζα Κύπρου στηρίζει από το 1999 την Πορεία Χριστοδούλας, μέσα από την συμμετοχή του προσωπικού της και την χορηγία μεγάλου μέρους των δαπανών. Από φέτος, και για τα επόμενα χρόνια, η σχέση αυτή επεκτείνεται σε μια πολύ πιο ευρεία συνεργασία, με την στήριξη της τράπεζας να συμπεριλαμβάνει υποστηρικτικές δράσεις σε όλα τα επίπεδα. Πάνω από όλα, η συνεργασία μας με τον Αντικαρκινικό είναι πλέον μια ολόχρονη υπόθεση, που δεν αφορά απλά την Πορεία Χριστοδούλας και την «επίσημη» χορηγία των 105 χιλιάδων ευρώ, αλλά αφορά σε ένα πιο γενικό υποστηρικτικό ρόλο που θέλουμε να έχουμε ως στενός συνεργάτης του Συνδέσμου σε όλες τις δράσεις του, και ιδίως στην υποστηρικτική φροντίδα που προσφέρει στους καρκινοπαθείς και τα στενά τους πρόσωπα.

Είναι δική σας η ευθύνη της διοργάνωσης των εκδηλώσεων ή γίνεται σε συνεργασία με τον Αντικαρκινικό και ενδεχομένως με άλλους φορείς;

Οι εκδηλώσεις δεν είναι –και δεν θέλουμε να είναι- δικές μας. Η δουλειά που κάνει ο Αντικαρκινικός είναι τεράστια, τόσο στον όγκο όσο και στο μέγεθος της προσφοράς στην κοινωνία. Επιθυμία μας είναι να είμαστε ένας φίλος και συνεργάτης στις δράσεις του Συνδέσμου, να υποστηρίζουμε τις δράσεις του και να προσφέρουμε βοήθεια, τεχνογνωσία και πόρους. Κανένας δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα «τέρας» προσφοράς όπως τον Αντικαρκινικό και είναι, εξάλλου μεγάλη τιμή από μόνη της η στενή συνεργασία με ένα τέτοιο φορέα.

Επιπλέον, όμως, αυτή είναι η και η γενικότερη μας λογική, στην μετά-το-2013 εποχή. Η Τράπεζα γενικότερα, οφείλει να λειτουργεί ως υποστηρικτής των δράσεων που κάνουν καλό στην κοινωνία, χωρίς να καθιστά τους συνεργάτες της όμηρους δικών της επιθυμιών και στόχων. Αυτή η σχέση ήδη υπάρχει με τον Αντικαρκινικό, ο οποίος, αξίζει να σημειωθεί, είναι ένας από τους οργανισμούς που παρακολουθούν και τις συνεδρίες του ΔΣ του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου, εκφράζοντας τις απόψεις των ασθενών και προσφέροντας έτσι σημαντική καθοδήγηση και συμβουλές.

Σε σχέση με τις εκδηλώσεις, ψάχνετε διαρκώς για κάτι διαφορετικό, ώστε να προσελκύεται και το ενδιαφέρον του κοινού;

Έγινε φέτος μια συνειδητή προσπάθεια ούτως ώστε η Πορεία Χριστοδούλας συγκεκριμένα, να παρουσιαστεί με μια φρεσκάδα, να προσελκύσει περισσότερο κόσμο και να κρατήσει το ενδιαφέρον συμπολιτών μας –και ιδίως των νέων- που δεν δείχνουν πως εμπνέονται από τις παραδοσιακές δράσεις και εκδηλώσεις. Τέτοιες εκδηλώσεις δεν πρέπει να χάνουν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα, αλλά δεν εξυπηρετούν σε τίποτε εάν η κοινωνία δεν εμπνέεται από αυτές.

Πέρα από την ίδια την Πορεία Χριστοδούλας που είναι πλέον αναβαθμισμένη και φρεσκαρισμένη, η όλη προσπάθεια καθίσταται από φέτος γενικότερη, με καλύτερη παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα και γενικότερα στον ψηφιακό κόσμο, με περισσότερες παράπλευρες δράσεις και με νέες προσεγγίσεις. Κάτι τέτοιο κρίθηκε ως σημαντικό, αφού, μπορεί να είναι πλέον η μεγαλύτερη προσπάθεια για ενίσχυση των ταμείων του Αντικαρκινικού, αλλά δεν πρέπει ποτέ να αφήσουμε τους χρηματικούς στόχους να επισκιάσουν την προσπάθεια για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση. Πάνω από όλα, αγγίζοντας ένα εκ των πραγμάτων δύσκολο θέμα, η Πορεία αποτελεί μια γιορτή: Γιορτάζεται η αξιοπρέπεια και ο σεβασμός προς τους ανθρώπους που περνούν τις πιο δύσκολες τους στιγμές.

Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να αναφερθούμε στο κλίμα που επικρατεί αυτές τις μέρες μεταξύ του προσωπικού της Τράπεζας Κύπρου, καθώς η συμμετοχή του είναι σημαντική και ουσιαστική.

Η Πορεία Χριστοδούλας αποτελεί μέρος του DNA των ανθρώπων της Τράπεζας. Για πολλά χρόνια αποκομίζουν εμπειρίες και βιώματα πρωτόγνωρα. Οι συνάδελφοι έχουν αγκαλιάσει από την αρχή της την Πορεία, ανάγοντας την ως την κορυφαία έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης  του λαού μας προς τον συνάνθρωπο μας. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι συνάδελφοι θα συμμετάσχουν μαζικά στις εκδηλώσεις. Αυτές οι μέρες είναι μέρες γιορτής για εμάς. Γιορτάζει η ανθρωπιά, η αγάπη, η αξιοπρέπεια, η έγνοια για τον κάθε άνθρωπο που την έχει ανάγκη.

Η Τράπεζα Κύπρου, όπως όλοι γνωρίζουμε, στηρίζει εδώ και αρκετά χρόνια το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου. Με την στήριξη και της Πορείας Χριστοδούλας, θεωρείται ότι συμβάλλετε στη συνολική προσπάθεια για καταπολέμηση του καρκίνου;

Το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου είναι ότι καλύτερο υπάρχει σήμερα στην θεραπεία του καρκίνου. Το γεγονός ότι η Κύπρος καταγράφει χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας σε σχέση με τις άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην δράση του κέντρου, παρόλο που θα θέλαμε να γίνονται περισσότερες αναφορές ασθενών για ακτινοθεραπεία στο Κέντρο. Η αφοσίωση της Τράπεζας στο θέμα του καρκίνου θα συνεχίσει να εντείνεται, με στόχο να διατηρηθεί η υψηλή ποιότητα της θεραπείας, αλλά ταυτόχρονα και να επεκταθούν οι υπηρεσίες εκτός Λευκωσίας.

Η σχέση μας με τον Αντικαρκινικό περνά από το Ογκολογικό Κέντρο. Η κυβέρνηση –ή μάλλον η Πολιτεία- κάνει αξιέπαινο και αθόρυβο έργο στην αντιμετώπιση του καρκίνου, αλλά το Ογκολογικό Κέντρο έχει τους περιορισμούς του. Γι αυτό και θα βλέπαμε με μεγάλη χαρά την επέκταση του Κέντρου Αροδαφνούσα, την ενίσχυση του Ευαγόρειου στη Λεμεσό, και γενικότερα την περεταίρω αύξηση των υπηρεσιών υποστήριξης και φροντίδας.

Αυτό που δεν νοείται, είναι να επεμβαίνουν συμφέροντα στο θέμα του καρκίνου. Σε αυτή την μάχη δεν μπορούμε να ξεχνάμε –και κάποτε αυτό ξεχνιέται- πως είμαστε, πάνω από όλα μαζί. Σε αντίθετη περίπτωση, όταν οι μάχες δίνονται μεταξύ μας, νικητής είναι τελικά η ασθένεια.

Αισθάνομαι πως δικαιούμαστε να είμαστε περήφανοι για την σχέση μας με τον Αντικαρκινικό. Το ίδιο ισχύει και για άλλους φορείς, όπως την Europa Donna και τον ΠΑΣΥΚΑΦ. Αυτοί οι φορείς συμμετέχουν, όπως ανέφερα, στις συνεδρίες του ΔΣ του Ογκολογικού και μας προσφέρουν σημαντικές συμβουλές. Θεωρώ πως και οι εκπρόσωποι της Δημοκρατίας, και δη το Υπουργείο Υγείας, θα πουν το ίδιο εάν ερωτηθούν.