Χούρικαν και Γεωργιάδης σε Debate Οικονομίας με μαθητές

Τζον Χούρικαν και Χάρης Γεωργιάδης τα είπαν με τους μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων της τελευταίας τάξης του λυκείου, σε ένα φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα, στο Πρώτο Μαθητικό Debate Οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια του Debate, που πραγματοποιήθηκε με την πρωτοβουλία του οργανισμού REACTION, οι μαθητές επέδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την κατάσταση της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού τομέα της Κύπρου. Μέσα από τις ερωτήσεις που υπέβαλαν οι δυο αξιωματούχοι απάντησαν σε ερωτήματα  όπως η Κύπρος και η οικονομία μετά την ενδεχόμενη λύση στο κυπριακό, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το Brexit και τις επιπτώσεις του στην Κύπρο καθώς και το Γενικό Σχέδιο Υγείας και την καινοτομία.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου κ.Τζον Χούρικαν και ο Υπουργός Οικονομικών κ.Χάρης Γεωργιάδης κάλεσαν τους μαθητές, αυριανούς πολίτες, να είναι προσεχτικοί στη διαχείριση των οικονομικών τους, ειδικά όταν οι ανάγκες είναι πολλές και οι πόροι περιορισμένοι.

Ανάμεσα στα πολλά και ενδιαφέροντα, ο Τζον Χούρικαν ευχαρίστησε τους μαθητές για τη συμμετοχή τους, και τις εύστοχες ερωτήσεις τους, μίλησε για τις προοπτικές της οικονομίας και ανέλυσε το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τις προσπάθειες που έγιναν μέχρι τώρα από το Συγκρότημα για μείωση του αριθμού τους. Αναφέρθηκε στις σωστές δομές που πρέπει να υπάρχουν για να λειτουργεί μια μικρή οικονομία όπως η κυπριακή και παρουσίασε την άποψή του για τις επιπτώσεις του Brexit.

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γεωργιάδης μίλησε για τις θετικές προοπτικές τις λύσης του κυπριακού, παρουσιάστηκε αισιόδοξος για την οικονομία και ανέλυσε τις επιπτώσεις σε περίπτωση του Brexit. Απαντώντας επίσης σε άλλες ερωτήσεις εκτίμησε πως ο τουρισμός δεν θα επηρεαστεί από ενδεχόμενο Brexit, παρόλο που το πλήγμα θα είναι μεγάλο για την Ε.Ε.

Ο κ. Γεωργιάδης έδωσε επίσης ιδιαίτερη βαρύτητα σε ερωτήσεις που αφορούσαν στην εισαγωγή του Γε.ΣΥ και τη φοροδιαφυγή  τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να ζούμε και να λειτουργούμε σε βάρος της νέας γενιάς, όταν το κράτος δαπανά πέραν των δυνατοτήτων μας, και αφήνουμε τον λογαριασμό για παρακάτω».

Το Πρώτο Μαθητικό Debate Οικονομίας πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας Κύπρου και γίνεται στο πλαίσιο του Εθνικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος ΑΘΗΝΑ, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να έρθουν κοντά με προσωπικότητες και θεσμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, να μάθουν για τους θεσμού και να υποβάλουν ερωτήσεις για όσα έγιναν και όσα πρόκειται να γίνουν σε συγκεκριμένους τομείς.