Το φασούλι φασούλι συνεχίζεται!

Όλοι οι μικροί πιτσιρικάδες και πιτσιρίκες κάποιας άλλης εποχής, θυμόμαστε τη Δευτέρα το πρωί στο δημοτικό σχολείο. Να στεκόμαστε όλοι στη σειρά και με το «καλημέρα και καλή βδομάδα» να καταθέτουμε στο μπλε βιβλιαράκι του σχολικού ταμιευτηρίου τα σελίνια μας, που έγιναν μετά λίρες και μετά ευρώ.

Όμορφες παλιές αναμνήσεις, όταν μας μετέδιδαν από το σπίτι και την οικογένεια την αρχή της αποταμίευσης, χωρίς να ξέρουμε καλά καλά πως «φασούλι φασούλι γεμίζει το σακούλι». Κι όμως γέμιζε, και αυτά τα λεφτά μάς έσωσαν σε δύσκολες στιγμές στο γυμνάσιο, το λύκειο ή για πολλούς ήταν το πρώτο εισιτήριο για τις σπουδές μας στο εξωτερικό.

Τα περισσότερα λεφτά μαζεύονταν από το υστέρημα των γονιών μας, ήταν μια μεγάλη κουβέντα να μαζέψουν εκείνο το χαρτζιλίκι για να μας το δώσουν για το σχολικό ταμιευτήριο. Τα καλύτερα τα ζήσαμε όταν η νονά και ο νονός, η γιαγιά και ο παππούς, μάς πλούμιζαν τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Το κομπόδεμα που μαζευόταν ήταν γερό και πήγαινε όλο στη σχολική αποταμίευση.

Τα χρόνια πέρασαν και οι περισσότεροι, οι παλιές γενιές, μάθαμε να αποταμιεύουμε. Έγινε τρόπος της ζωής μας! Η αποταμίευση μάς βοήθησε στα πρώτα χρόνια των σπουδών μας, όταν αποφασίσαμε να φτιάξουμε το σπιτικό μας, να νοικοκυρέψουμε τη ζωή μας. Και από κει και πέρα προσπαθήσαμε, άλλοτε επιτυχώς και άλλοτε όχι, αυτή την αρχή να τη μεταδώσουμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Δύσκολοι καιροί. Όμως, ακόμη και τώρα, όλοι ξέρουμε πως η διαχείριση των χρημάτων  μας και το κομπόδεμα που μαζεύουμε μπορεί να είναι η ασφάλεια για το αύριο μας.

Πριν λίγες μέρες πληροφορηθήκαμε πως η ΠΟΕΔ και οι δάσκαλοι  καταργούν το σχολικό ταμιευτήριο. Μας έπιασε πανικός! Ίσως και να νιώσαμε πως απωλέσαμε τις όμορφες νοσταλγικές στιγμές των παιδικών μας χρόνων.

Όμως, τίποτα δεν είναι στατικό, τίποτα δεν είναι το τέλος του κόσμου. Η αξία της αποταμίευσης διασώζεται και συνεχίζεται…

Υπάρχουν άλλες επιλογές. Καλές και ελκυστικές επιλογές, με υψηλά επιτόκια της τάξης του 1,5%, σε μια περίοδο που τα επιτόκια παραμένουν χαμηλά.

Μια από αυτές, ο «Παιδικός» αποταμιευτικός λογαριασμός, μεγάλης γνωστής Τράπεζας που σας λύνει τα χέρια, και σας δίνει τη δυνατότητα να αποταμιεύετε σταθερά με προνομιακό επιτόκιο. Μέχρι το παιδί σας να ενηλικιωθεί.

Μπορείτε να ξεκινήσετε με ένα ελάχιστο αρχικό ποσό κατάθεσης  €30 και ένα μέγιστο τα €500 και να καταθέτετε σταθερά  €30 τον μήνα. Για να επαληθευτεί η παροιμία ότι «φασούλι φασούλι γεμίζει το σακούλι» και να νιώσετε την ασφάλεια της αποταμίευσης. Αν η τσέπη σας είναι γερή, έχετε την ευχέρεια να καταθέσετε το μέγιστο ποσό των €500.

Παλαιότερα μαζεύαμε ό,τι μπορούσαμε. Γέμιζαν οι τσέπες των παιδιών με σελίνια, και φακέλους και μεταφέρονταν στο σχολείο, για την εβδομαδιαία αποταμίευση. Κάθε Δευτέρα πρωί. Σήμερα πάλι, ό,τι μπορούμε αποταμιεύουμε. Και η μεταφορά γίνεται έξυπνα, γρήγορα, εύκολα και ηλεκτρονικά μέσω 1bank. Μπορείτε να αυξήσετε ή να μειώσετε το σταθερό ποσό της αποταμίευσής σας ανά πάσα στιγμή, ή ακόμη να επιλέξετε να κάνετε έκτακτες καταθέσεις. Και υπάρχουν και προνόμια!

Στο σχολικό ταμιευτήριο, ό,τι έβαζες έπαιρνες + τους τόκους. Σήμερα αν αποταμιεύσετε πάνω από 6 χρόνια, το παιδί σας μπορεί να κάνει αίτηση για φοιτητικό δάνειο για το τριπλάσιο του ποσού της αποταμίευσής του, με μειωμένο επιτόκιο κατά 0,50%

Οι «Παιδικοί» αποταμιευτικοί λογαριασμοί έχουν ένα κοινό. Η ανάληψη τού ποσού γίνεται μόνο με τη συμπλήρωση του 18ου έτους του ανηλίκου. Άντε και σε καλή μεριά!

Και να θυμάστε πως τίποτα δεν είναι στατικό, σήμερα ο χρόνος είναι χρήμα – αύριο μπορεί το χρήμα να είναι χρόνος*.

* ταινία In Time (2011)