Αυτή είναι η Χριστοδούλα

Μια ευχάριστη έκπληξη δέχθηκε ο Aντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου. Μια επιστολή και μια φωτογραφία. Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις. Τη φωτογραφία της γυναίκας – σύμβολο για τον αγώνα των καρκινοπαθών, της γυναίκας που για 41 χρόνια διοργανώνεται η Πορεία προς τιμή της. Ναι, στο φάκελο ήταν η φωτογραφία της Χριστοδούλας. Αποστολέας η εγγονή της. Τόσα χρόνια διοργανώνεται η Πορεία Χριστοδούλας και κανένας δεν είχε δει μια φωτογραφία, ή μια εικόνα της γυναίκας – κουράγιο. Ο καθένας τη φανταζόταν διαφορετική.

Η Χριστοδούλα έγινε μύθος και έμπνευση για όλους τους καρκινοπαθείς, πηγή δύναμης και ελπίδας. Τώρα η ιστορία ολοκληρώνεται. Ο κόσμος βλέπει τη φωτογραφία της γυναίκας που χτυπήθηκε από τον καρκίνο μέρες του πολέμου του 1974, όταν τα νοσοκομεία ήταν γεμάτα τραυματίες, και την αγκαλιάζει με αγάπη!

Ποια όμως είναι αυτή η γυναίκα που έχει γράψει ιστορία για τους αγώνες των καρκινοπαθών;

H Χριστοδούλα καταγόταν από τον Άγιο Μέμνονα της επαρχίας Αμμοχώστου. Το 1974 βρέθηκε πρόσφυγας, όπως και τόσοι άλλοι συνάνθρωποι μας, στην ελεύθερη Αμμόχωστο. Η βασανισμένη γυναίκα δεν ξεσπιτώθηκε μόνο βάρβαρα από τον Αττίλα αλλά ήταν και βαριά χτυπημένη από τον καρκίνο. Πέθανε με πόνο στη ψυχή και στο σώμα, κάτω από μια πορτοκαλιά στη Σωτήρα όπως φαντάστηκε και περιέγραψε στο κείμενο του ο γιατρός της Δημήτρης Σουλιώτης.

Ο θεσμός της Πορείας

Όπως μας πληροφορεί ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου, η πρώτη Πορεία Χριστοδούλας πραγματοποιήθηκε το 1976 με στόχο να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σε θέματα καρκίνου και να εξασφαλίσει τους οικονομικούς πόρους για τη λειτουργία της «Αροδαφνούσας»- το μόνο νοσηλευτήριο για την αποκλειστική φροντίδα καρκινοπαθών. Έκτοτε η Πορεία έγινε θεσμός. Ένας επιτυχής θεσμός.

Κύριος χορηγός και υποστηρικτής της Πορείας Χριστοδούλας είναι η Τράπεζα Κύπρου εδώ και 17 χρόνια η οποία στηρίζει και έχει συνδέσει το όνομά της με τις προσπάθειες που καταβάλλονται για αντιμετώπιση και θεραπεία του καρκίνου. Το μεγαλύτερο έργο της Τράπεζας είναι η δημιουργία και η στήριξη του Ογκολογικού Κέντρου στη Λευκωσία.

Πηγή: https://www.facebook.com/Αντικαρκινικός-Σύνδεσμος-Κύπρου-The-Cyprus-Anticancer-Society-166150810148315/