Αντιστροφή επιχειρηματικού κλίματος

Η αύξηση της εμπιστοσύνης στον τομέα των υπηρεσιών και το λιανικό εμπόριο συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος στην Κύπρο να σημειώσει άνοδο την ώρα που για το σύνολο της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. βρίσκεται σε ύφεση.

Τον Αύγουστο του 2016, ο γενικός δείκτης (ESI), υποχώρησε κατά 1 μονάδα στο 103.5 στην ευρωζώνη και κατά 0.9 μονάδες σε 103.8 στην ΕΕ, ενώ στην Κύπρο αυξήθηκε κατά σχεδόν 6 μονάδες βάσης φθάνοντας στο 116.2 τον Αύγουστο από 110.1 που ήταν τον Ιούλιο.

Η επιδείνωση στη ζώνη του ευρώ φαίνεται να είναι αποτέλεσμα της εξασθενημένης εμπιστοσύνης σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς , εκτός των κατασκευών , καθώς και σε μικρότερο βαθμό της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

Συγκεκριμένα, ο ESI φαίνεται να έχει υποχωρήσει σε τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, και συγκεκριμένα στην Ολλανδία (-3.6), την Ιταλία (-2.1), την Ισπανία (-1.5) και τη Γερμανία (-1.1), ενώ κατέγραψε αύξηση στη Γαλλία (+ 0.8).  Την ίδια ώρα, η μείωση του βασικού δείκτη στην ΕΕ ήταν οριακά μικρότερη απ’ ότι στην ευρωζώνη, λόγω της βελτίωσης του κλίματος στη μεγαλύτερη οικονομία εκτός της ζώνης του ευρώ το Ηνωμένο Βασίλειο (+1.4).