Το πρώτο Fintech είναι γεγονός και διοργανώνεται από την Τράπεζα Κύπρου!

Ένας μαραθώνιος εφαρμογών από εγχώρια ταλέντα και διεθνούς βεληνεκούς μέντορες!

Το Fintech είναι το μέλλον. Αυτό το μέλλον, φέρνει στην Κύπρο η Τράπεζα Κύπρου, διοργανώνοντας το πρώτο Fintech Marathon στην Κύπρο αυτό το Σαββατοκύριακο. Μπορεί στην Κύπρο να μην είμαστε ακόμη εξοικειωμένοι με τον όρο, αλλά το Fintech αποτελεί μια από τις φερέλπιδες τεχνολογίες, με πρακτική εφαρμογή και ραγδαία ανάπτυξη.

Όπως ανέφερε ο κύριος «Φίλιππος Λεάνδρου», Διευθυντής Υπηρεσιών του τομέα της Τεχνολογίας Πληροφοριών, “Το Fintech, ή χρηματοοικονομική τεχνολογία όπως αποδίδεται στα Ελληνικά, είναι ένας ευρύς και πολυδιάστατος όρος που  περιλαμβάνει όλες τις εταιρείες που χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο, το διαδίκτυο, cloud κ.λπ για την αποτελεσματική και εύχρηστη παροχή τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Όπως αντιλαμβάνεστε το Fintech αλλάζει άρδην το τοπίο στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με διάφορους τρόπους και κυρίως την προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών.”

Στον μαραθώνιο που θα πραγματοποιηθεί 9, 10 & 11 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τραπέζης Κύπρου στη Φανερωμένη, θα συγκεντρωθούν startups, μέντορες από το εξωτερικό αλλά και παράγοντες του οικοσυστήματος, οι οποίοι εκτός από την πολύτιμη γνώση τους αλλά και το δίκτυό τους, μπορούν -και σκοπεύουν -να προσφέρουν στις νεοφυείς επιχειρήσεις την ευκαιρία να αξιοποιήσουν στο έπακρον τα εργαλεία που τους προσφέρει η Τράπεζα Κύπρου.

Σύμφωνα με τον Δρ Χάρη Πουαγκαρέ, Διευθυντή Διεύθυνσης Λιανικής Τραπεζικής και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, “η σπουδαιότητα του μαραθωνίου, ο οποίος πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Κύπρο, είναι ότι δίνεται η ευκαιρία σε ομάδες και νεοφυείς επιχειρήσεις να πραγματοποιήσουν, σε ένα Σαββατοκύριακο, επαφές και διασυνδέσεις και να δημιουργήσουν καινοτόμες λύσεις γύρω από το Fintech.”

Το Fintech υπό την αιγίδα της Τράπεζας Κύπρου, αποτελεί μια γιορτή της καινοτομίας. Ένα μεγάλο και δημιουργικό συναπάντημα προγραμματιστών, αναλυτών, designers, στελεχών επικοινωνίας, marketing executives, εξυπηρέτησης πελατών, business consultants, επαγγελματιών και στελεχών από τον χρηματοπιστωτικό τομέα και φυσικά φοιτητών.

Έχοντας την συναίσθηση της ευθύνης του ρόλου της αλλά και των βλέψεων που έχει το οικοσύστημα από την Τράπεζα Κύπρου, ο Δρ Πουανγκαρέ επιβεβαίωσε την αφοσίωση της Τράπεζας στους νέους, λέγοντας πως “βλέπουμε τις νεοφυείς επιχειρήσεις, ως το οξυγόνο που χρειάζεται η κυπριακή οικονομία για να αναζωογονηθεί. Έχοντας αυτό στο μυαλό μας, δημιουργήσαμε και λειτουργήσαμε πριν 2 χρόνια το πρόγραμμα IDEA και τώρα εντείνουμε ακόμη περισσότερο την προσπάθεια μας, με τη διοργάνωση του 1ου μαραθωνίου ανάπτυξης εφαρμογών για καινοτόμες τεχνολογίες του χρηματοπιστωτικού κλάδου μαραθωνίου ανάπτυξης  Fintech.

Προσφέρουμε την πλήρη στήριξή μας στην ανάπτυξη των ταλέντων τού αύριο και δημιουργούμε τις συνθήκες που θα τους επιτρέψουν να καινοτομήσουν. Έχοντας βαθιά την αίσθηση της ευθύνης να προσφέρουμε προϊόντα και μεθόδους, να είμαστε ένας οργανισμός που ωθεί τους ανθρώπους να έρχονται σε επαφή μαζί του, και να είναι ο επιταχυντής της ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας,  έχουμε εντάξει την καινοτομία στην πρώτη γραμμή της ατζέντας της στρατηγικής μας”.

Την Κυριακή, με την ολοκλήρωση του μαραθωνίου, θα ανακοινωθούν οι νικητές. Ωστόσο η προσπάθεια για καινοτομία και προώθηση των νέων ιδεών δεν θα ολοκληρωθεί. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Φίλιππος Λεάνδρου, “To Fintech Hackathon συνιστά την πρώτη μας προσπάθεια οργάνωσης τέτοιων γεγονότων και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία. Μέσω αυτής της διοργάνωσης, επιθυμούμε να δώσουμε έμφαση και να τονίσουμε τη διάθεσή μας για καινοτομία στη βάση συνεργασιών και συνεργειών, αλλά και τη δέσμευσή μας για αύξηση της τοπικής επιχειρηματικότητας γύρω από τον πολλά υποσχόμενο αυτόν τομέα. Η Κύπρος διαθέτει αξιόλογους επιστήμονες και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από το εξωτερικό. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να ρίξουμε το βάρος και τη στήριξή μας στους ντόπιους επιστήμονες και, στην πορεία, να δημιουργήσουμε ένα τεχνολογικό οικοσύστημα ισάξιων, με πυρήνα την Τράπεζά μας.”

Ο Γιώργος Πετρακίδης, εκ μέρους του «Microsoft Innovation Center», ανέφερε πως αποτελεί εξαιρετική εξέλιξη στην ενδυνάμωση του οικοσυστήματος  η στήριξη της Τράπεζας Κύπρο, ενώ επανέλαβε πως οι εγκαταστάσεις του Innovative Center αλλά και το προσωπικό του,  θα βρίσκεται στο πλευρό των ομάδων, όχι μόνο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου αλλά και στην μετέπειτα εξέλιξη της ιδέας τους.

Ο Μάριος Καπίρης, εκπρόσωπος της «IBM», αφού εξήρε την πρωτοβουλία της Τραπέζης, επισήμανε τη σπουδαιότητα του θεσμού αλλά και της αξιοποίησης της fintech τεχνολογίας. Η συνεισφορά της IBM με τεχνογνωσία και πόρους ενισχύει την προσπάθεια αυτή.

Ο Φίλιππος Σώσειλος από την «PwC», επισήμανε την ανάγκη καλλιέργειας της κουλτούρας, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει να αγκαλιάσουμε τους νέους, με τρόπο που θα τους βοηθήσει να ενισχύσουν και αξιοποιήσουν τις ιδέες τους, αλλά και να απενοχοποιήσουμε την αποτυχία που μπορεί να αντιμετωπίσουν στην πορεία προς την επιτυχία.

Για τη **CYTA**, η στήριξη του Fintech Hackathon, αποτελεί δέσμευση στην ενίσχυση των ιδεών, της δημιουργικότητας, της διάθεσης για εργασία και πρόοδο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Χρύσης Φοινιώτης.

Η νικήτρια ομάδα θα έχει την ευκαιρία να συνεχίσει την ανάπτυξη της ιδέας της, μέσω αυτόματης συμμετοχής στο Accelerator-Incubator πρόγραμμα IDEA. Επιπλέον οι νικητές θα επιβραβευτούν με επίσκεψη στο ερευνητικό κέντρο της IBM στη Ζυρίχη.  Η IBM θα καλύψει τα αεροπορικά εισιτήρια και μία διανυκτέρευση 2 ατόμων που θα πραγματοποιήσουν την επίσκεψη. Ενώ η ομάδα που θα επιλεγεί, θα έχει την ευκαιρία να συνεχίσει την ανάπτυξη της ιδέας της μέσω του προγράμματος Microsoft Bizspark, με παροχή cloud credit αξίας μέχρι 120,000 ευρώ.

Το πιο σημαντικό είναι ότι για τις εφαρμογές και τις ομάδες, άσχετα αν βραβευθούν ή όχι θα υπάρχουν δυνατότητες δικτύωσης και περαιτέρω εξέλιξης τους.

Στη διαδικασία θα συμμετέχουν διεθνούς επιπέδου στελέχη της αγοράς και της οικονομίας ως μέντορες που θα υποστηρίξουν τις ομάδες.

Στην ιστοσελίδα του Fintech Hackathon (http://bochackathon.com) θα βρείτε όλες τις πληροφορίες, τα ονόματα αλλά και βιογραφικά των κριτών, μεντόρων αλλά και επισκεπτών στο side event.