Crowdhackathon 2016: Μια μεγάλη εμπειρία για τους Start Ups

Οι 3 πρώτοι νικητές μιλούν για τις εμπειρίες ζωής

Η Τράπεζα Κύπρου είναι ο υποστηρικτής του Crowdhackathon, μια σημαντική πρωτοβουλία  που ενθαρρύνει τη συνεργασία  μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μία ανοικτή πρόσκληση προς την κοινότητα των “Start Ups” για συμμετοχή σε ένα μοναδικό διαγωνισμό που προωθεί τα Ανοικτά Δεδομένα και στην Κύπρο.

Νέοι και δημιουργικοί προγραμματιστές, αναλυτές, γραφίστες, ειδικοί στην επικοινωνία και το μάρκετινγκ μαθητές, φοιτητές και επαγγελματίες, συμμετείχαν και ανέπτυξαν εφαρμογές σε διάφορους τομείς, αξιοποιώντας τα Ανοικτά Δημόσια Δεδομένα.

Ο Πρώτος  Μαραθώνιος Ανάπτυξης Εφαρμογών στην Κύπρο για Ανοικτά Δημόσια Δεδομένα (Open Data Cyprus Crowdhackathon #ODC #opendatacy) που πραγματοποιήθηκε στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου 2016 στη Λευκωσία, προκάλεσε το ενδιαφέρον δυναμικών ανθρώπων που εργάστηκαν ομαδικά και δημιούργησαν προϊόντα και υπηρεσίες που προσθέτουν αξία και μπορούν να αξιοποιηθούν εμπορικά.

Με τη συμμετοχή τους παρουσίασαν χρήσιμα εργαλεία, καινοτόμες εφαρμογές και μεθοδολογίες υψηλής προστιθέμενης αξίας και ενίσχυσαν την κουλτούρα και το οικοσύστημα της επιχειρηματικότητας στην Κύπρο, αξιοποιώντας τις πληροφορίες του δημόσιου τομέα.

Για την επιτυχία της πρωτοβουλίας και τις εμπειρίες τους μιλούν οι τρεις πρώτοι νικητές του διαγωνισμού.

Α’ Βραβείο – Μοναδική εμπειρία

Το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού εξασφάλισε η ομάδα BigO που αποτελείτο από τους: Μιχάλη Μαυρή, Λευτέρη Καμέρη και Νίκο Μούζουρα.

Οι βραβευθέντες εκφράζουν τα θετικά τους σχόλια για τον διαγωνισμό και την ικανοποίησή τους για τη συμμετοχή.

Ο Μιχάλης Μαυρής μιλά για τη μοναδική εμπειρία που έζησε η ομάδα: «Η εμπειρία του Crowdhackathon ήταν μοναδική για τα κυπριακά δεδομένα. Ένα hackathon βασισμένο στην καινοτομία και στα ανοικτά δεδομένα, με απώτερο σκοπό την αξιοποίηση και βελτίωση των δεδομένων που παρέχονται από την κυβέρνηση. Δυστυχώς, τα δεδομένα δεν ήταν σε μια ενιαία μορφή για αξιοποίηση με εύκολο τρόπο από τις διαγωνιζόμενες ομάδες. Αυτό το πρόβλημα προσπαθήσαμε να λύσουμε με την ομάδα μου (BigO), δηλαδή να συγκεντρώσουμε όλα τα δεδομένα σε μια ενιαία μορφή, ώστε να γίνει καλύτερη η πρόσβασή απ’  όλους τους προγραμματιστές. Παρόλες τις δυσκολίες οι 13 ομάδες δημιούργησαν καινοτόμες λύσεις. Ανυπομονώ για το επόμενο hackathon και ευελπιστώ ότι τα δεδομένα θα είναι σε καλύτερη μορφή τις επόμενες χρονιές».

Ο Νίκος Μούζουρας, μέλος της ίδιας ομάδας, είναι ενθουσιασμένος και θεωρεί τη συμμετοχή ως εμπειρία ζωής. Αναφέρει σχετικά: «Η συμμετοχή μου στο πρώτο hackathon σε Open Data που έγινε στην Κύπρο μπορεί να περιγραφεί με μια φράση “Eμπειρία ζωής”. Το γεγονός ότι βρεθήκαμε στον ίδιο χώρο 15 ομάδες με απώτερο σκοπό τη δημιουργία νέων ευφυέστατων εφαρμογών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, για μένα ήταν κάτι το πρωτοφανές για τα δεδομένα της Κύπρου.

Το project που αναπτύξαμε με την ομάδα μου (Big O) γεννήθηκε την πρώτη μέρα του διαγωνισμού. Μετά από μια ματιά που είχαμε ρίξει στα δεδομένα, που ήταν διαθέσιμα για μας από τη διαδικτυακή πύλη ανοικτών δεδομένων, παρατηρήσαμε πως πολλά δεδομένα είχαν διαφορετικές δομές και αυτό δυσκόλευε το έργο των προγραμματιστών. Πιστεύω ακράδαντα πως τα δεδομένα της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι ανοικτά, και σε μια δομημένη ενιαία μορφή, ώστε να καθίσταται εφικτή η επεξεργασία για τη δημιουργία νέων υπηρεσιών και εφαρμογών».

Ο Λευτέρης Καμέρης το τρίτο μέλος της ίδιας ομάδας αναφέρει: «Πιστεύω πως η συμμετοχή μας στον διαγωνισμό ήταν μια πολύ καλή εμπειρία. Με ενθουσίασε η ανταπόκριση από τους developers και ακόμη περισσότερο η υλοποίηση αρκετά έξυπνων εφαρμογών. Τα δεδομένα τα οποία δόθηκαν στους διαγωνιζόμενους για χρήση, ήταν μια πλειάδα ακατέργαστων δεδομένων διαφόρων τύπων με τα οποία οι χρήστες έπρεπε να δημιουργήσουν χρήσιμες εφαρμογές. Εμείς επιλέξαμε να δημιουργήσουμε μια εφαρμογή (API) που απλά θα επεξεργάζεται όλα τα δεδομένα και θα τα εξάγει σε μια κοινή μορφή για όλους τους developers. Ευελπιστώ ότι η εφαρμογή που έχουμε αναπτύξει θα φτάσει σε ένα επίπεδο, ώστε οι developers να διευκολυνθούν στην ανάπτυξη των δικών τους εφαρμογών».

Β’ Βραβείο – Γίνονται θαύματα

Οι δεύτεροι νικητές της ομάδας MouflonView είναι οι Κωνσταντίνος Σωτηρίου, Άντης Χατζηαδάμου, Νικόλας Βαλανίδης και Στέφανος Χριστοδούλου.

Εκ μέρους της ομάδας ο Κωνσταντίνος Σωτηρίου μιλά για τη συμμετοχή και την υπέροχη εμπειρία: «Καταρχάς θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους έχουν συμβάλει σε αυτή την υπέροχη διοργάνωση. Η ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε αυτό τον διαγωνισμό, αποτέλεσε το έναυσμα μίας υπέροχης εμπειρίας, αφού οι δυσκολίες που συναντήσαμε μας έφεραν πιο κοντά και αύξησαν τη δημιουργικότητά μας. Η ομάδα μας, Mouflon View, εμπνεύστηκε την ιδέα για smart dashboards, έπειτα από 4 ώρες brainstorming on the spot.

Με τη βοήθεια των μεντόρων μας καταλήξαμε σε αληθινό πρόβλημα, το πρόβλημα του actionable data interpretation, και ακολούθως βρήκαμε τη λύση. Όλη η ομάδα απέδειξε πως σε μια μέρα μπορούν να γίνουν θαύματα, καθώς η πλατφόρμα που αναπτύχθηκε, το data visualization, το business analysis που έγινε, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ήδη υφιστάμενους οργανισμούς. Τα data πρέπει να είναι open, και αυτές οι πρωτοβουλίες πρέπει να στηρίζονται απ’ όλους τους άξονες για ένα καλύτερο αύριο».

Γ’ Βραβείο – Απίστευτη εμπειρία

Η ομάδα Lex Latis που εξασφάλισε την τρίτη θέση, αποτελείται από τον Ανδρέα Πογιατζή και την Άντζελα Κashina. O Ανδρέας Πογιατζής μιλά για την εξαιρετική εμπειρία: «Αρχικά, συγχαρητήρια για τη διοργάνωση του διαγωνισμού. Είχαμε μια απίστευτη εμπειρία. Έχω να πω ότι όλη διαδικασία ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική. Δημιουργήσαμε σχέσεις και γνωρίσαμε άτομα που μπορούν να βοηθήσουν στη μελλοντική μας καριέρα και προσωπική ανάπτυξη. Επίσης, με αφορμή τα χρονοδιαγράμματα του hackathon είχαμε την ευκαιρία να δουλέψουμε εντατικά πάνω  στις ιδέες μας και να υλοποιήσουμε λύσεις, που χωρίς πίεση δεν θα ξεκινούσαν ποτέ. Επομένως, η συμμετοχή μου στο hackathon μου πρόσφερε μια εν μέρει υλοποιημένη ιδέα, την οποία θα αξιοποιήσω αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο σε αυτή, ώστε να αναπτυχθεί και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το κοινό για την επίλυση προβλημάτων».