Ο Πρόεδρος της Βουλής αποκαλυπτικός μπροστά σε μαθητές

O Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής κ. Δημήτρης Συλλούρης άνοιξε σήμερα τα χαρτιά του, συνομιλώντας με μαθητές και μαθήτριες Λυκείων, στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού Debate που διοργανώθηκε από την Τράπεζα Κύπρου και τον Μη κυβερνητικό οργανισμό REACTION Youth for the Prevention.

Το Debate, το τρίτο στη σειρά, πραγματοποιείται  στο πλαίσιο του Εθνικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος ΑΘΗΝΑ και με συνεργάτη το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Απαντώντας σε καυστικές ερωτήσεις των μαθητών, για καίριας σημασίας θέματα που απασχολούν τον κάθε Κύπριο όπως είναι το κυπριακό, η οικονομία, η εκπαίδευση και η υγεία αλλά και σε ειδικότερα θέματα όπως η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η ενσωμάτωση αλλοδαπών μαθητών στα σχολεία και ιδιαίτερα προβλήματα σχολείων, ο κ. Συλλούρης παρουσίασε τις απόψεις του μέσα από τη δική του οπτική γωνία αλλά ταυτόχρονα απηύθυνε πρόσκληση προς τους μαθητές για νέα συνάντηση στη Βουλή.

Οι νέοι μετέφεραν τις ανησυχίες τους για τις εξελίξεις στο κυπριακό, μετά τη διακοπή των συνομιλιών και ζήτησαν ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος και διατύπωσε την εκτίμησή του ότι σύντομα θα επαναληφθούν. Επίσης τα ερωτήματα και η συζήτηση επικεντρώθηκε και στο άνοιγμα του φακέλου της Κύπρου για τιμωρία των υπαιτίων, με τον Πρόεδρο της Βουλής να τους ενημερώνει ότι αναμένει όλα τα στοιχεία από τη Βουλή των Ελλήνων καθώς και ενημέρωση από το Ελληνικό Υπουργείο Άμυνας προς τον κυπριακό αρμόδιο Υπουργείο.

Ένα ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα ήταν αυτό της εισαγωγής του Γενικού Σχεδίου Υγείας, για το οποίο οι μαθητές είχαν έντονη άποψη, με την αποκάλυψη του κ. Συλλούρη ότι μέχρι τώρα το κράτος δαπάνησε 80 εκατομμύρια ευρώ για μελέτες που αφορούν στο Γε.ΣΥ. Ωστόσο ο Πρόεδρος της Βουλής εκτίμησε πως τα σχετικά νομοσχέδια θα ψηφιστούν και ότι θα καλέσει όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα να τοποθετηθούν το συντομότερο.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες υπέβαλαν αρκετά ερωτήματα και για τους βουλευτές και τη Βουλή, με εξαιρετικά ενδιαφέρον το θέμα της χρήσης «λιμουζίνων» από τους βουλευτές, την ίδια ώρα που η Κύπρος περνά δύσκολες οικονομικά στιγμές. Ο κ. Συλλούρης, αιτιολογώντας τους λόγους που οι επίσημοι αξιωματούχοι δικαιούνται δωρεάν αυτοκίνητο, εξήγησε ότι είναι ένα δικαίωμα που έχουν όπως έχουν οι δάσκαλοι άδεια τρεις μήνες το καλοκαίρι.

Ανάμεσα στις πολλές παρεμβάσεις της, η νεολαία μετέφερε στον Πρόεδρο της Βουλής:

  • Τις ανησυχίες της για επανάληψη της χρηματοοικονομικής ύφεσης
  • Τη μη τιμωρία των ενόχων που οδήγησαν τον τόπο στη χρηματοοικονομική κρίση
  • Τους προβληματισμούς τους για τα σκάνδαλα και τη διαφθορά
  • Την ασυνέπεια του κράτους για στήριξη του θεσμού της οικογένειας
  • Τους προβληματισμούς τους για το μέλλον τους και την ανεργία των νέων
  • Τον εξαναγκασμό τους σε φροντιστηριακή εκπαίδευση για να καλύψουν την ύλη που τους επιβάλλει το εκπαιδευτικό σύστημα
  • Τις διαφωνίες τους για χρηματοδότηση των κομμάτων, σε περίοδο λιτότητας.

Δίνοντας το δικό του στίγμα και αναλύοντας το όραμά του για την Κύπρο, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την άποψη ότι θα ήθελε μια Κύπρο απαλλαγμένη από σκάνδαλα και διαφθορά, παραγωγικό κράτος στη βάση της χρηστής διοίκησης, εκτιμώντας παράλληλα ότι η κατάσταση σήμερα είναι χειρότερη από πριν.

Τέλος ανέφερε πως θα ήθελε απελευθέρωση της Κύπρου και όχι επανένωση, και αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων.

 

March 15, 2017 in ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.